Jak vyrobit
rostlinné mléko
Rostlinné mléko je drahé, že? A těch obalů!
Taky mě to štvalo.
Dneska si rostlinná mléka připravuju sám a jak vyrobit rostlinné mléko naučím i tebe.
Z kvalitních surovin a mnohem levněji, než kdybys rostlinné mléko kupoval(a) v obchodě.
Taky mě to štvalo.
Dneska si rostlinná mléka připravuju sám a jak vyrobit rostlinné mléko naučím i tebe.
Z kvalitních surovin a mnohem levněji, než kdybys rostlinné mléko kupoval(a) v obchodě.


V roce 2014 jsem měl to štěstí měsíc ochutnávat indickou kuchyni takříkajíc u zdroje. Rozhodl jsem se, že tak chci jíst i doma. Od té doby mám víc pestrosti, chutí a vitality.

Vařím, peču, suším, oxiduju, kvasím, klíčím, běhám po venku a sbírám, velmi málo pěstuju, nakupuju bez obalu, kráčím k nule odpadu, minimalizuju. Především ale žasnu nad paletou možností, která se nám v kuchyni nabízí.

Mám rád jednoduchost a vlastně nemám rád ani recepty. Nacházím je, inspiruji se jimi a upravuji si je pro sebe.
Rostlinné mléko

dopřeješ si různorodost chutí a obohatíš si pestrost jídelníčku
každé ráno bude mít tvá snídaňová kaše trochu jinou chuť (a samozřejmě i nutriční hodnoty)
každé ráno bude mít tvá snídaňová kaše trochu jinou chuť (a samozřejmě i nutriční hodnoty)

chceš se vyhnout laktóze, nebo léčivům a dalším chemikáliím, které může být v kravském mléku
ať už máš alergii či intoleranci na kravské mléko, nebo se “jen” snažíš vyhýbat zbytečné chemii
ať už máš alergii či intoleranci na kravské mléko, nebo se “jen” snažíš vyhýbat zbytečné chemii

řekneš jasné NE kravským mlékům z intenzivních chovů
životní podmínky krav, ale i velmi brzké odstavování telat a neustálý koloběh zabředávání asi nezměníš, ale snížíš na nich svou účast
životní podmínky krav, ale i velmi brzké odstavování telat a neustálý koloběh zabředávání asi nezměníš, ale snížíš na nich svou účast

uděláš další krok na cestě individuální ekologie
můžeš trochu snížit odpad a přispěješ ke snížení plochy pro pěstování plodin (které by jinak pojídaly kravky)
můžeš trochu snížit odpad a přispěješ ke snížení plochy pro pěstování plodin (které by jinak pojídaly kravky)

Proč rostlinné mléko doma?
máš pod kontrolou složení mléka
budeš pít enzymově bohatší mléko (doma nebudeš pasterovat a mléko tak nebude enzymově mrtvé)
můžeš zohlednit lokálnost (například namísto kešu můžeš volit lískové ořechy, atp.)
významně ušetříš (dokonce i pro bio suroviny)
dopřeješ si rozmanitosti chutí (ořechové, luštěninové, …)
budeš pít enzymově bohatší mléko (doma nebudeš pasterovat a mléko tak nebude enzymově mrtvé)
můžeš zohlednit lokálnost (například namísto kešu můžeš volit lískové ořechy, atp.)
významně ušetříš (dokonce i pro bio suroviny)
dopřeješ si rozmanitosti chutí (ořechové, luštěninové, …)
Co se dozvíš?

Že má rostlinné mléko sakra dlouhou tradici.

Několik pádných důvodů, proč ho vyrábět doma.

Kde shánět kvalitní suroviny.

Kolik ušetříš domácí výrobou oproti kupování mléka v obchodě.

Stručný obecný postup na výrobu rostlinného mléka.

Recepty na 2 “základní” rostlinná mléka.
Chci eBook

Nejsem ani vegan, ani nemám alergii na laktózu. Stojí mi rostlinné mléko za námahu?
Když pominu zdravotní, ekologické a etické důvody, i tak stojí rostlinné mléko za námahu. Ta rozmanitost chutí je jednoduše neodolatelná.
Když pominu zdravotní, ekologické a etické důvody, i tak stojí rostlinné mléko za námahu. Ta rozmanitost chutí je jednoduše neodolatelná.

Nebylo by jednodušší si rostlinné mléko koupit?
Určitě bylo. Doma připravené rostlinné mléko má však řadu výhod: známé složení, mléka nejsou pasterovaná (a tedy enzymově mrtvá), mohou být lokální (dle zvolených surovin), jsou mnohem levnější a především mohou být druhově rozmanité: od konopného, přes sezamové, kešu, pistáciové, až po čočkové.
Určitě bylo. Doma připravené rostlinné mléko má však řadu výhod: známé složení, mléka nejsou pasterovaná (a tedy enzymově mrtvá), mohou být lokální (dle zvolených surovin), jsou mnohem levnější a především mohou být druhově rozmanité: od konopného, přes sezamové, kešu, pistáciové, až po čočkové.

Rostlinné mléko, dlouho jsem přemýšlela jestli ochutnat a zda je zdravější,až jsem narazila na tvůj blog a jsem nadšená, zkusila jsem si vyrobit a byla jsem překvapená chutí, kupované mléko mi tak nechutná,určitě budu zkoušet další chutě a nadále sledovat nové tipy,děkuji za inspiraci.
Eva J.
Eva J.


