Přednášky

Cestovatelské přednášky
Podpořené fotkami a videi. Přednášky z mých cest na koloběžce, cest vlakem po Evropě, nebo třeba cest po Malajsii a Mexiku.
Přednášky o vedení bezodpadové domácnosti
Jednorázové obaly s námi stráví pár desítek minut, ale zůstanou po nás stovky let. Jak produkovat méně odpadu? Hezky od základu, prakticky.
Workshop na výrobu rostlinných mlék
Po absolvování workshopu budeš schopen připravit rostlinná mléka doma. Levněji než v obchodě, bez přidaných konzervantů a cukru.
Srdcem bez obalu
možnost přednášky nebo promítání dokumentu
délka přednášky: hodina a půl
dokument má délku 1 hodina a 9 minut, následovat může beseda
Tomáš Shejbal se loni v červnu vypravil na své koloběžce, která je vhodná tak akorát na popojíždění po městě, s 80 litrovou krosnou na zádech, na bezmála 800 km dlouhou cestu napříč Českem. Během své cesty rozšiřoval povědomí o bezobalových prodejnách a bezodpadovém způsobu života vůbec, dělal rozhovory s majiteli bezobalových prodejen a expoziční terapií bojoval se svým strachem ze spaní v lese.
Celou cestu dokumentoval a jedním z výsledků je právě tato přednáška, kde posluchače seznámí nejen s průběhem cesty samotné, ale i motivy, které ho k cestě přiměly.
Měsíc ve vlaku. Z Pardubic do Bilbaa a zpět.
přednáška
délka přednášky: hodina a půl
Tomáš Shejbal si loňský srpen splnil dlouholetý sen: dojet z Pardubic do Španělska vlakem. Po kolejích prozkoumával převážně Katalánsko a Baskicko. V přednášce vás kromě zážitků z trati přenese do španělských Pyrenejí, baskických hor, ale také do měst, na tržnice a městské slavnosti. Poskytne vám náhled na volání autonomních oblastí po samostatnosti, slovo padne i na udržitelnost na cestě nebo na oku líbivé vitríny s pinxos.
Jak dojet vlakem z Pardubic do Španělska? Jak se přemisťovat vlakem po Španělsku? Vyplatí se to? Jak hledat spoje? Na co si dát pozor? Odpovědi dostanete na přednášce.
Fascinující Malajsie.
přednáška
délka přednášky: hodina a půl
Přednáška Tomáše Shejbala o fascinující zemi, kde se střetávají různá etnika, náboženství, kultury, jazyky a samozřejmě kuchyně. Malajsie je země přírodních krás a Tomáš vás přenese do posledních světových ostrůvků divočiny, kde stále žijí pralesní sloni, tygři a medvědi. Navštívíte čajové plantáže, pláže, vesničky, města a chrámy, zatopené cínové doly, ale především pouliční stánky s jídlem, místní vývařovny a restaurace. Pestrost přírodních krás a mísení etnik se totiž přirozeně odráží i v pestrosti Malajsijské kuchyně.
Přednáška je sestavená ze dvou cest, které Tomáš realizoval v jednom roce. Po první návštěvě v srpnu ho Malajsie tak uchvátila, že se do ní vrátil přes Vánoce a strávil v zemi celkem měsíc času.