Jídlo na cestách. Bez odpadu. Jak na něj?
Léto v plném proudu a s ním přichází výzva pro všechny “žíče” bez odpadu: jídlo na cestách.
Přináším několik mých ověřených klasik. Ať už budeš týden v apartmánu, nebo spát v hamace a nosit si všechno na zádech.
Další základní tipy na výlety s méně odpadem v dřívějším článku.
Tento příspěvek si můžeš i poslechnout přímo z přehrávače vedle. Je i na Apple Podcasts, Deezer, Podchaser, Podcast Addict, či Google Podcasts, nebo třeba YouTube.
Nebo si tento a každý nový díl poslechni hned teď!
Nejídelní základ s jídlem nutně spojený
Voda. Ano, vlastní lahev potřeba. Ještě ji nemáš? S výběrem pomůže můj dřívější článek. Kde ji dopouštět? Ve všech gastro provozech, ale klidně i žádat u lidí. Já se lidí začal ptát až během mého koloběžkového cestování. Přišlo mi, že na prosbu o vodu lidi u nás nejsou tak zvyklí, ale až na jednu paní mě nikdo neodmítl. Ta jedna paní měla strach o mé zdraví, páč ve vsi mají ve vodě radon. To by mě snad pro jednou nezabilo. 😀
V přírodě se pak neobejdeš bez filtrační lahve, v horách i bez ní.
Když je chladněji, určitě poslouží i termoska s horkým nápojem. Pokud je naopak teplo, termoska udrží nápoj chladný.
Jídlo na jednodenní výlet
To je docela jednoduchý. Menu může sestávat ze surovin z bezobalu a lokálních ovozel obchůdků:
- Ovoce: jablka, banány, atd.
- Zelenina: okurky, mrkve, cokoliv co lze jíst syrové.
- Vlastní ořechové směsi:
- ořechy a mandle,
- sušené ovoce: rozinky, kustovnice, meruňky,
- semínka: slunečnicový, dýňová, chia, atd.,
- čoko pukance a jiné.
- Chleba/rohlíků s čímkoliv, co na nich máš rád(a).
- Doma připravenými saláty (těstovinové, bulgurové, pohankové, …), rizota, …
- Musli tyčinky (ať domácí, nebo koupené bez obalu). Podobnou radost udělají domácí ovesné cookíska.
- Luštěninové krekry (peckojdní!), výborný je k nim nějaký vyzrálý sýr (nebo naopak čerstvý).
- Jakékoliv jiné domácí moučníky.
Kromě článku “Jídlo na cestách…” čtenáři také s oblibou čtou
Přechod na 3 noci bez vařiče
Sólo přechody jsou super! Proč jsem sepsal v samostatném článku. Bezodpadový sólo přechod? To chceš! Nemusíš s sebou tahat obaly. Dejme tomu, že ve čtvrtek ráno vyjedeš a vracíš se v neděli odpoledne. Menu tak sestává ze 3 snídání, 3 večeří a 4 svačin.
Snídaně
Já si ještě doma namíchám ovesné vločky, chia, rozinky, dýňová semínka, rozemleté lněné semínko a mák. Přidat se dá samozřejmě cokoliv. Na tři noci stačí bohatě kolem tři čtvrtě kila.
Směs mám v znovu uzavíratelném pytlíku (když se protrhne, jde v něm krásně dělat tempeh, takže ještě poslouží!).
Večer vždy část snídaňové směsi přendám do uzavíratelné 400ml mističky a naplním ji až povrch studenou vodou. Do rána vše krásně natáhne vodu a změkne. Máš tak v podstatě ovesnou kaši, jen je studená.
Na to mám další trik: vem si ji aspoň půl hoďky před konzumací k sobě do spacáku!
Máčet nemusíš samozřejmě jen ovesné vločky, ale všechny další. Nebo taky pohanku! Máčení má tu výhodu, že jsou pak potraviny dobře stravitelné a tělo z nich využije maximum.
Svačiny
Viz jednodenní výlety. Čtvrteční sváča lze vyřešit ještě něčím méně trvanlivým. Páteční, sobotní a nedělní pak ořechy, placičkami, musli tyčinkami, luštěninovými krekry nebo třeba různými sušenkami. Typická pro bezobaly je například Zemanka a její kokosky.
Další mou vychytávkou je přibalení “mého” protejňáku. Doma rozmixuju konopná a dýňová semínka (dýňových stačí cca 1/3 množství). Výsledek chutná jako sójový suk, ale bez nadbytečných pomocníčků.
Jablka. Těch sním fakt hodně a nevadí mi, že jsou větší. Doma si běžně jádřince vykrajuju, ale na cestách je až na stopku sním celé.
Večeře
Můžeš zase využít máčení. Zopakuješ postup z rána. Máčená ovesná kaše jde udělat i na slano s kari. Pecka! Když do jídla přidáš i konopná a dýňová semínka (ať v celku, nebo mixnuté), dostaneš do jídla pořádnou porci bílkovin. Poslouží i zmíněná pohanka.
Luštěninové krekry jsou také super. Když na ně dáš tofu… to teda většinou bez obalu nenajdeš. Když ano, pak je z chlaďáku.
Jako příjemný bonus může být potkání salaše se sýry. Ty na luštěninových krekrech chutnají fakt skvěle.
Jídlo na cestách na 3 noci s vařičem
Jeden by řekl, že je situace podobná té předchozí! Ale kdéže! Možnosti jsou diametrálně jiné!
Snídaně
Vločky nemusíš máčet, ale když použiješ jemné, dají se jíst rovnou po zalití. Samozřejmě přicházejí na řadu různé snídaňové kaše. Moje celoroční oblíbená je například kaštanová. Ale inspirovat se můžeš i dalšími tipy, viz má ultra krátká videa z YouTube:
Super je i tsampa! Po té bych se utlouk! 😊
Svačiny
Platí to samé jako bez vařiče.
Večeře
Zapomeň na domácí hostince a podobnej junk food, kterej je navíc drahej. Vařit můžeš ultra rychlé přílohy typu:
- Kuskus: jen zaliješ vroucí, necháš odstát, přimícháš kari, slunečnicová a dýňová semínka, olej, nějakou zeleninu a pecka!
- Bulgur: přivedeš k varu a cca po 1 – 2 minutách necháš odstát (asi 10 minut). Připravit lze podobně jako kuskus.
- Pohanka: připravuju jako bulgur.
- Tsampa jde dělat i na slano. Údajně sherpové v Nepálu tvrdili, že s hrstkou tsampy v kapse lze přejít Himaláj…
- Loupaná červená čočka: nemáčí se předem, uvařená je za cca 5 minut.
Ke všemu se samozřejmě hodí nějaké tofu, sýr a zelenina… záleží jen, jak se ti s tím chce tahat. Určitě sis všimnul, že nedávám žádné masové tipy. Ani nemůžu, páč s nimi nemám za poslední roky žádné zkušenosti.
Jídlo na cestách a spaní v apartmánu
Mohlo by se zdát, že tady se situace významně mění. To ale záleží. Pokud bude apartmán mimo civilizaci a nechce se ti moc vařit, pak se situace podobá přechodům na 3 noci s vařičem. Tím, že najednou není třeba řešit množství plynu v kartuši, se samozřejmě může čas vaření nenápadně prodloužit. Jídelníček si tak můžeš rozšířit o těstoviny nebo třeba rýži.
Chladnička samozřejmě pomáhá rozšířit bohatost stravy, stejně tak přivezené věci typu pasírovaná rajčata, olivy, kupa dovezené zeleniny…
Jaké tipy a vychytávky při vaření na cestách používáš ty? Poděl se se mnou (a ostatními) do komentáře!