33 způsobů jak využít zavařovací sklenice
Jak využít zavařovací sklenice? Čti dál, tenhle článek je totiž vyloženě óda na zavařovačky a jejich mnohostranné využití (jen ty se šroubovacím víčkem, omluva ostatním!).
Zavařovačky jsou v mnoha domácnostech nedoceněných pokladem. Jak využít zavařovací sklenice v kuchyni, koupelně, dílně nebo bytě obecně? Pojď využít možnosti zavařovaček naplno!
Některé způsoby využití jistě překvapí! Pokud jsi zkušený “žíč” bezodpadu, pak máš zavařovaček doma jistě plno. I ty se můžeš nechat inspirovat dalšími způsoby využití. Všechny rozhodně neznáš!
Tento příspěvek si můžeš i poslechnout přímo z přehrávače vedle, nebo na Spotify, Apple Podcasts, Deezer, Podchaser, Podcast Addict, či Google Podcasts. Nezapomeň ho po poslechu ohodnotit!
Nebo si tento a každý nový díl poslechni hned teď!
Proč zrovna zavařovačky? Protože mají větší potenciál, než jen na přenos potravin z obchodu domů. Až půjdeš příště do obchodu, třeba budeš vyhledávat právě potraviny ve skle.
Jak využít zavařovací sklenice v kuchyni?
Použití zavařovacích sklenic v kuchyni nikoho nepřekvapí. Už výrobce do nich balí své potraviny, které si pak nosíme domů. V kuchyni se následující možnosti využití. A zavařování je jen jednou z nich!😉
Skladování potravin ve špajzce (třeba i té Šumperské)
- Samozřejmě sypké věci (rýže, těstoviny, luštěniny, čaje, …).
- Kořenky – především menší skleničky. Můžou vypadat mnohem líp než kupované a rozhodně budou praktičtější (kvůli širšímu hrdlu).
- Taky třeba česnek – když se do sklenice umístí stonkem dolů, klesá vlhkost právě k němu a česnek tak neplesniví (nebo mnohem pomaleji).
- Ochrana potravin před moly jako bonus. Zůstanou ve “své” sklenici nebo se naopak nerozlezou do dalších, když přiletí stoupačkou.
Skladování potravinových přebytků
- Zbytky po vaření, které se dají dát do lednice (dají se rovnou ve sklenici ohřívat).
- Pomazánky – náhrada mísy (spíš u těch co se mixují a není třeba je moc míchat).
- Bylinky ve vodě.
- Ořechová másla, …
Mražení
- “Cože?! To praskne!” slyším námitku.
- Ty můj malý fyziku, řekl sis o to. Při změně skupenství z kapalného na pevné se opravdu zvyšuje objem vody. Jenže voda si už nevybírá, zda nabude do šířky nebo do výšky – v tu chvíli je pro ni i gravitace břídil. Stejně jako elektrický proud zvolí i voda cestu nejmenšího odporu. Takže pokud sklenici naplníš po víčko, buď urve závit, prasknou stěny, nebo se “utrhne” dno. Záleží, kde je zrovna sklenice nejkřehčí. Když vodě ale necháš cca 3 cm od hrdla prostor, zvolí samozřejmě cestu nenásilí – neškodně se roztáhne právě do ponechaného prostoru.
- Skladujeme takhle polévky nebo přebytky po vaření, u kterých víme, že je nestihneme sníst.
- Ohřát lze jednoduše ve vodní lázni (postupně, jinak může sklenice prasknout!). Nebo sklenici nech stát přes noc na lince/lednici.
- Sklenice může také prasknout při přenášení, pokud je zmražená (v tu chvíli je křehčí). Ověřeno životem😃
- Ovoce nebo rovnou směsi na smoothie do mixéru.
Fermentování. To je kapitola sama pro sebe
- Zelenina: zelí, kimchi, …
- Domácí jogurty, …
- Ovoce, …
Klíčení
- Nejsou potřeba žádné klíčící misky. Stačí zavařovačka, sítko, gumička a nějaká nádoba, kde se dá sklenice naklonit do úhlu 45 stupňů (aby mohla odtékat voda).
- Nejjednodušší na začátek jsou fazolky mungo, které jsou také jedny z nejvděčnějších.
- Děti se po nich můžou utlouct😉
- Stojí zlomek ceny oproti kupovaným a neprodukuješ další “kýble” plastů.
- Jasně, můžeš je kupovat i v obchodě zatavené ve fólii. Nevěřím však, že se v takovém balení netvoří plísně – nehledě na skladování v lednici a krátkou dobu spotřeby. To je také obal, který jsem nominoval do Anticeny za nejbizarnější obal roku.
Pečení
- Někdo rovnou ve sklenicích zapéká (třeba rizoto) a pak má připravené jídlo na přenos do práce. Někdy také vyzkouším🙂
- Někdo v nich peče mufiny, namísto papírových formiček. Jen je asi potřeba něčím vysypat stěny a dno, aby to šlo dobře ven. Asi rozpatlaným máslem po stěnách sklenice a pak zasypat moukou? Čo ja viem?! Po konzumaci se o vše postará myčka.
Co se jinam nevešlo
- Chia pudinky (prostě nasypeš chia do sklenice, přidáš sušené ovoce a zaliješ to (ne)mlékem, jak je libo. Přidáš kakao, možná trochu medu…
- Paneer (povař mléko, kydni tam lžíci octa, slej přes plátýnko, vymačkej a tvarožinu dej do skleničky; syrovátku vypij – líp chutná s mixlou datlí a trochou kakaa).
- Kašlobijec (cibule na kolečka prokládaná vrstvami česneku, vše zakápnuté medem… cca za 8 hodin poživatelné).
- Už jsi chytil drive, takže si umíš představit další způsoby využití v kuchyni. Ale sotva tušíš, jaké využití bude dál🤔 muhehe😀 Odskočíme si k popisování sklenic a pokračujem!
Popisky sklenic
- Stačí připevnit gumičkou – to dělám já.
- Přilepit izolepou – to dělá žena. Ano, nemusíš být telepat – nelíbí se mi to. Možná časem sepíšu článek “10 tipů jak vydírat člověka na cestě k bezodpadové domácnosti”.
- Na její obranu: většinou jsem varován: “Dáš tam tu cedulku?” “Jasněěě” a po čase zaslechnu charakteristický zvuk trhání izolepy. Někdy potřebujeme čas, milé dámy!
- Pod hrdlo sklenice stáhni provázek s cedulkou (z nějaké kartonové krabice).
- Fantazii se tady samozřejmě meze nekladou😉
Využití zavařovacích sklenic v bytě
Zavařovací sklenice mají všestranné využití i v bytě. Použít se dají jako:
- Skleničky na pití. Chystáš-li akcičku, stačí posbírat víc stejných skleniček od přátel, nebo z FB skupin. Po akci je buď využiješ, pošleš dál, nebo za breku mně podobných do skla.
- Jako venkovní “hrníček” na kafe. Aby tě sklenice nepálila, stačí použít silnější ponožku, ke které nemáš dvojičku (lépe vypranou😀).
- Dekorace, květináče, vázy, domácí zahrádky.
- Stojánky na tužky, …
- Světla.
- Olejové svíčky.
- Zachraňování včel😃 (chytání do sklenice pro opětovné vypuštění z okna). Pokud je na zdi, může být výhodnější podsunout noviny, karton, …, namísto lpění na zavření sklenice víčkem. Na ten kousek k oknu to stačí😉
Jak využít zavařovací sklenice mimo domov?
Využití zavařovacích sklenic mimo domov navazuje na kuchyň.
- Přenos jídla.
- Sváča – ořechové směsi, sušené ovoce, …
- Oběd – když se sklenice plní ještě horkým jídlem, je výhodné ji po uzavření otočit dnem vzhůru. Víčko se lépe dovře, neproniká dovnitř vzduch. O to hůř se bude povolovat.
- Darování potravin, bez hádání se, kdo nevrátil krabičku.
- Dárky či “všimné” návštěvě. Kreativitě se meze nekladou. Potěšit mohou vlastní sypané směsi (ořechy, sušené ovoce, …), domácí zavařeniny, domácí ořechová másla nebo třeba ukuchtěné červené kari.
Část textu jedné kapely (jméno jsem úspěšně zapomněl). Z toho úplně čiší vzdor mladé generace. Chápu obě strany sporu😃
Takže babičky, co čtete bejkův mls, dávejte jídlo vnoučatům do zavařovaček! Podobné žabomyší války pak nebudete řešit. Na dotaz vnoučat: “Co jako se zavařovačkama pak?”, jim “šérněte” tenhle článek😉
Využití zavařovaček v koupelně
V koupelně se zavařovací sklenice využijí na:
- Uchovávání podomácku dělaných kosmetických přípravků.
- Různé stojánky (například na kartáčky).
- Jako organizéry na skladování drobnějších věcí.
- Přenos moči k obvoďákovi🤣
Mí milovaní čtenáři (jsou skvělí, jsou báječní, jsou dokonalí!) s oblibou také čtou:
Jak využít zavařovací sklenice v dílně?
Využití v dílně se nabízí. Například:
- Jako organizér na šrouby, matky, podložky. Výčet jde limitně do nekonečna.
- Skladování nebezpečných odpadů (do doby než pojedeš na sběrný dvůr) jako jsou oleje, brzdovky… Víčko zajistí, že je nerozliješ a že se do nich nedostane zvíře (docela zásadní, bydlíš-li na vesnici).
Co se zavařovačkami, pokud jich máš moc?
Vyhození zavařovaček do skla je až jeden z posledních kroků. Před recyklací sklenice můžeš nabídnout:
- Místnímu bezobalovému obchodu. Samozřejmě bys měl ctít pravidlo: “dávám zavařovačku v takovém stavu v jakém bych se ji nebál sám přijmout”. Během rozhovoru v bezobalu Zváženo Marie říká, že lidé jsou schopni přinést sklenice v různém stavu, včetně pavouků uvnitř (z toho docela nemůžu🤣).
- Přátelům.
- Ve FB skupinách typu: “swap pardubice”, “obal není odpad”, atd. Lidé neustále něco tvoří, berou se, zavařují (ne nutně v tomhle pořadí).
Co pokud máš zavařovaček málo?
Nemáš dostatek sklenic? Jdou nasbírat rychle!
V bezobaláči většinou nějaké sklenice navíc jsou. Postupně si tak vybuduješ své “sklenicové zázemí” a bude dobře😋
Nenakupuješ-li v bezobaláči, prostě si jich začni víc všímat a upřednostňuj je před potravinami v plechovkách. Jsme národ sběračů a tohle sbírání je nesčetněkrát smysluplnější, než sbírání bodíků na nepotřebné plastové postavičky či plyšáčky (za které nakonec ještě zaplatíš “zvýhodněnou” cenu😀).
Zaujalo tě jak využít zavařovací sklenice? Máš nějaký vlastní tip? Nebo otázku k tipům zmíněným? Napiš mi do komentáře!