zpět na blog

18 zpráviček ze světa bezodpadové domácnosti

Testoval jsem domácí lepidlo na papír ze surovin, které má každý doma. Jakože lepidlo na papír.

Veganský parmazán, jak se zbavit "domácího zápachu", trocha minimalismu, odpadových fakt, inspirace a motivace. Celkem 18 střípků ze světa bezodpadové domácnosti.

Je po prázdninách a blog se zase probouzí z letního "spánku".

18 zpráviček ze světa bezodpadové domácnosti jsem vyzobal z Mlsného zpravodaje za období září 2023 - září 2024.

Výstavka méně odpadových "propriet"

Datum poslední změny: 28. 6. 2024

Recepty a návody

🧀 Dal/a by sis na ty těstoviny parmazán, ale zrovna ho nemáš doma? Jestli máš mandle, oliváč a dobré mixér, situace zachráněna. Stačí v mixéru rozsekat mandle a smíchat je s oliváčem. Nakonec zasypej špetkou soli. Můžeš přidat i lahůdkové droždí.

👃 Léto a uzavřené boty? No worries. Stačí rozprostřít polévkovou lžičku jedlé sody do každé boty před nazutím. Další tipy na voňavější domov jsem sepsal ve článku na blogu: Jedlá soda v domácnosti a esenciální oleje = voňavější domov.

📜 I v bezodpadové domácnosti bez dětí asi lepidlo na papír běžně není. Pro to jedno lepení za uherák není potřeba. Proto jsem testoval domácí lepidlo na papír ze surovin, které mám doma a má asi každý. Je to easy a funguje skvěle! Když jsem se slepené papíry snažil odtrhnout, přerval jsem papír, ale lepená plocha nepovolila. Postup: smíchej 3 lžíce mouky se 4 lžícemi vody, rozmíchej do hladka. V hrnci ohřej šálek vody, přidej směs a míchej, dokud to nezhoustne (3-5 minut). Po vychladnutí je lepidlo ready na lepení. V lednici vydrží údajně týden. Já ho nechal na lince a čtvrtý den už slušně fermentuje (aby ne, je to v podstatě neudržovaný řídký kvásek). 🙂

🥛 Rostlinné mléko je drahé, že? A těch obalů! Taky mě to štvalo. Proto jsem sepsal dva eBooky o výrobě rostlinného mléka doma: Základní příručku rostlinného mlékaře (zdarma) a Kompletní příručku rostlinného mlékaře (placená). Základní příručku si za necelý rok stáhlo přes 1200 (budoucích?) rostlinných mlékařů. Nižší desítky placených se prodaly a já už si pohrávám s myšlenkami, jak tu energii zase nacpat zpět do mých tvůrčích/volnonožeckých projektů.

Zajímavost

💪 Jak to vypadá, když do bezobalu přijde zboží? Takovou fotku sdílela Terka z pražského Boutu. Připsala k tomu: “Zboží nám většinou chodí v papírovém 25kg pytli. Umí i 50kg pytle, ale co vám budu povídat, jednou mě ten pytel přepral. A většinou to chodí ráno před otvíračkou (7:15h). Na fotce vidíte půl tuny "zrní". Papírové pytle pak darujeme na úklidy, do @reformat_ nebo z nich sami vyrábíme."

Minimalismus

⛩️ Marcela Janská sepsala fakt hutný souhrn 14 konceptů jak pečovat o domov. S přimhouřením oka se dá říct, že společným jmenovatelem všech konceptů je jednoduchost. Mě článek inspiroval k připsání následujících dvou knih do mého To-Read listu: Zbavte se nepořádku s Feng - Šuej od Karen Kingstonové a Wabi sabi od Betha Kemptona (toho teda Marcela přímo neuvádí, našel jsem si ho až po přečtení článku).

Edit: wabi sabi jsem četl a je to rozhodně zajímavé čtení.

💨 Kam s knihami, jídlem, alkoholem, oblečením a dalšími věcmi? Sepsal jsem ultimátní návod do článku.

🐂 Potřebuješ se zbavit nějakých věcí? Zkus je prodat na aukru. Dělám to tak už roky a teď jsem o tom sepsal článek, kde sdílím svou strategii a tipy.

Odpadová fakta

Co by to bylo za výběr zpráviček z bezodpadové domácnosti, kdyby chyběly nějaké ty statistiky o odpadu?

🗑️ Dle evropské statistiky plýtvání potravinami jsme každý z nás v roce 2020 vyhodili 91 kg jídla. 76 % přitom připadalo na domácnosti, na ostatní zpracování a výrobu pak 10 %, na maloobchod a distribuci 7 %, na restaurace 4 % a na primární produkci 3 %.

🍚 Tříletý průzkum Mendelovy univerzity v Brně (Kolik potravin vyplýtvají české domácnosti?) došel k závěru, že průměrný Čech vyhodí 33 kg potravin ročně.

Co se kolem odpadu děje

♻️ Jen 7 % lidí navštívilo reuse centra, aspoň dle Ministerstva životního prostředí ČR. Většina lidí buď neví, k čemu slouží, nebo je nepovažuje za užitečná (no ty wle!). Dle reportu mají Češi tendenci více utrácet za nové oblečení a jiné produkty, místo aby hledali způsoby, jak obnovit nebo znovu použít staré věci (pak neplačkejme, že je všechno drahý a že nemáme peníze na bio potraviny). Článek Reuse centrum Olda žere mám na blogu už nějakou dobu. Proč zrovna Olda? Protože je to vetešník! 😀

🥫 Sdružení místních samospráv publikovalo 7 důvodů, proč u nás nedává smysl zavádět povinné zálohování PET lahví a plechovek: 1) třídíme dobře; 2) budou vedle sebe dva systémy na třídění; 3) oddělený sběr PETek bude dle propočtů 7krát dražší; 4) vznikne kupa dalšího plastového odpadu - domácnosti budou nosit PETky v igeliťácích; 5) venkovské prodejny, které budou prodávat se zálohou, zálohované obaly nebudou vybírat (no, kolik z vás si toho všimlo během letních dovolených na Slovači?) → další úbytek zákazníků pro malé prodejny; 6) nepohodlí pro lidi - žlutých konťasů je 180 000, zálohový systém počítá s 11 000; 7) maření investic obcí, které do teď zlepšovaly své odpadové hospodářství. Čteš-li mě pravidelně, víš, že jsem taky proti: bude to generovat dobrý pocit z “ekologického” chování, přitom je to pořád jen třídění.

👚👖 Od roku 2025 budou obce povinně zřizovat místa pro sběr nepotřebného textilu a obuvi. Cílem je snížit množství textilu ve směsném. Výrobci budou přispívat na náklady spojené s jeho sběrem. V současnosti je dobrovolný sběr textilu provozován neziskovými organizacemi a soukromými firmami a už tak ho je hodně. Na téma jsem v minulosti napsal dva články, pro správnou "atmošku" vytáhnu tenhle: Textilní odpad v Chile z ČR? Na jaké známé značky můžeš v poušti natrefit?

Inspirace

🐂 Pod článek o ekologické úzkosti z CO2 mi paní Majka napsala, že si na ni někdy dá slivovici. Ale také jí prý (mimo jiné) hřeje zapojení se do komunitního chovu slepic. O něčem takovém jsem ještě neslyšel, takže jsem se nechal dovzdělat. Eko aktivistka Anna Hudská v podcastu Potraviny vysvětluje jak funguje: 7 rodin se stará o 35-50 slepic, každá rodina se slepicím věnuje jen jednou v týdnu a má pak nárok na všechna vejce ten den posbíraná. Anna pomáhá zájemcům o komunitní chov se zakládáním nových chovů.

Motivace k vedení bezodpadové domácnosti

♻️ V úvodní sekvenci newsletteru The Loop jsem si vyzobl: “Pokud potřebujeme 30 párů udržitelných bot, stále nikam nejdeme. Pokud nezpochybňujeme konzumerismus, nebude záležet na tom, zda budeme cirkulární. Vždy se budeme snažit chytit vlak, který: a) jede rychleji a b) jede špatným směrem.”

🍻 Střízlivost jako sebezkušenost, to je jeden z dílů podcastu Tomáše Gavlaze. Jde (nejen) v něm dost do hloubky sebe sama a to mě baví. Došel k podobným závěrům, k jakým jsem během svého desetiměsíčnío experimentu s abstinováním došel i já. Například: po pár týdnech člověk žasne, kolik má stálé energie, jak dobře se mu spí. Pocitům, které předtím “přepil”, musí najednou čelit, zpracovávat je. Jedním z největších překvapení však bylo vyšumění některých vztahů - a to je děsivé - jejichž pojivem byl vlastně jen alkohol.

💪 Z newsletteru Farman Street: "Bojujte za věci, na kterých vám záleží. Ale dělejte to způsobem, který povede ostatní, aby se k vám přidali.” Ruth Bader Ginsburg

K zamyšlení

🌀 Článek z webu Bluezones zdůrazňuje význam "třetích prostor" - míst mimo domov a práci, které podporují sociální interakce a pomáhají bojovat proti sociální izolaci. Tyto prostory, jako jsou knihovny, komunitní centra nebo kavárny, hrají klíčovou roli v budování pocitu společenství a podporují duševní zdraví. V "modrých zónách" světa, kde lidé žijí déle, mají tyto prostory zásadní význam pro dlouhověkost a kvalitu života. Máš nějakou svoji?

18 zpráviček ze světa bezodpadové domácnosti jsem vyzobal z Mlsného zpravodaje z období září 2023 - září 2024.

Chodíš s košem dvakrát týdně a přemýšlíš, zda by to nešlo dělat jinak?
Přesně takhle jsem to měl 7 let nazpět.
Dneska chodím s košem 1x za 2 měsíce a přitom mě to nestojí žádný extra úsilí navíc.

Zapiš se do beletristického e-mailového kurzu Domácnost bez odpadu. Každých 14 dní jeden příběh o Karlově cestě za nulou odpadu.

Chci do kurzu
Jak využít zavařovací sklenice? Třeba na domácí raw celerové chipsy.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram